Angkor Wat, Siem Reap, Cambodja: Temidden van de Greatness

heeft geen andere door de mens gemaakte structuur me zo klein gemaakt.

Zodra ik op het tempelterrein stapte, voelde ik me vreemd klein, maar niet op een slechte manier. Angkor Wat is enorm, en ik heb het niet alleen over de grootte ervan. Van de ingewikkeldheid van de BAS -reliëfs in zijn galerijen tot zijn rol in de geschiedenis en cultuur van Cambodja, alles aan deze kolossale structuur moet een enorme hoeveelheid tijd, middelen, inspanning en geduld vereisen. En in het midden van de site stond ik het niet helpen om me onbeduidend te voelen in vergelijking met de omliggende grandeur gemaakt van zandsteen.

De angkor wat

Angkor Wat betekent letterlijk ‘Temple City’ en afgaande op de enorme grootte van de site, geen andere naam past beter. Het is gebouwd met vijf tot tien miljoen zandstenen blokken van meer dan 500 hectare bos. Gebouwd in de 12e eeuw onder koning Suryavarman II van het Mighty Khmer -rijk, werd het tempelcomplex oorspronkelijk gebruikt om Vishnu te eren, een hindoe -god werd verondersteld verantwoordelijk te zijn voor het onderhoud en het behoud van het universum. In de 14e eeuw werd de site echter bekeerd voor het boeddhisme.

Het grootste religieuze monument ter wereld, Angkor Wat is een bewijs van de glorie en kracht van het Khmer -rijk, dat op een gegeven moment het moderne Cambodja en de meeste delen van Thailand, Laos en Vietnam omvatte.

Tegenwoordig is Angkor Wat niet alleen de meest populaire toeristische attractie in Cambodja, maar ook het belangrijkste symbool van het land dat het op de nationale vlag en alle mogelijke merchandise in zijn grote steden verschijnt.

Buiten de galerijen van Angkor Wat

Angkor Wat: Layout en architectuur verkennen

De waarheid wordt verteld, ja, ik verwachtte een gigantische tempel. Wat me echter begroette, was een gigantisch tempelcomplex. Het plan van de site zag er op het eerste gezicht eenvoudig uit, maar de uitgebreide uitgebreide in combinatie met zijn uitgestrektheid verbaast niet alleen maar ook toeristen, die vaak hun kaken op de vloer zullen oppakken. Het complex bestaat uit de centrale toren, omgeven door drie rechthoekige galerijen, omgeven door een buitenmuur, omgeven door een gracht. Verwarrend, hè?

Angkor Wat lay -out

Een nadere blik op de indeling van het centrale heiligdom en de buitenste galerijen

Vanaf de hoofdingang strekt zich een zandsteenverzameling uit over de gracht, die door de buitenmuur wordt doorboord, over binnenplaatsen, recht naar het midden van de site. De binnenplaatsen zijn ook doorspekt met verschillende veel kleinere gebouwen (bibliotheken). Vijvers (bassins) bedekken ook sommige delen van het gebied.

Boeddhistische monniken op de dijk van de tempel
Stone Lions bewaken Angkor Wat!

Stone Lions flankeerden de monding van de dijk, verwelkomde me als eerste op de site. Toeristen overspoelden de ingang al, dus besloot ik om even buiten te blijven en het water te bekijken dat het tempelcomplex aflegde. Terwijl de meeste middeleeuwse kastelen grachten hadden als verdediging van vijandelijke aanvallen, moet die van Angkor Wat’s een ander doel hebben gediend. Sommigen zeggen dat het slechts een deel uitmaakte van een meer expansief systeem van kanalen dat had kunnen worden gebruikt om irrigatie te reguleren. Het water hier was zo stil tijdens mijn bezoek dat ze de muren en de bomen bijna perfect weerspiegelden. De enige verstoring waren de lotusplanten die in zijn wateren bloeiden.

De loopbrug eindigt bij de toegangspoort, onderdeel van de grenzende buitenste gebouwen, gegarneerd met drie torens. Hun bovenste delen waren al ingestort. Van buitenaf blokkeren deze voorste torens het uitzicht op de centrale Quincunx van torens. Toen ik eenmaal voorbij de poort kwam, liep ik op de dijk die zich uit de poort uitstrekte en door een ruime binnenplaats sneden die door gras was bekleed. Links was een reeks winkels die souvenirs, ansichtkaarten en drankjes verkochten. De ingang van de galerijen werd gevestigd door een kruisvormig gebied dat bekend staat als het terras van eer.

De galerijen zijn verdeeld in drie lagen (of niveaus) die zijn gerangschikt om rechthoekige randen te vormen. De niveaus stijgen aanzienlijk van de grond als je naar binnen gaat en natuurlijk zijn de bovenste niveaus kleiner. De laagste niveaus zijn daked en colonnaded galerijen met prachtige, ingewikkelde BAS -reliëfs die scènes uit religieuze, historische en literaire teksten weergeven. Deze scènes zijn de volgende:

Noord: Battle of Gods and Demons, Victory of Krishna

Oost: overwinning van Vishnu, karnen van de oceaan van melk

South: Heaven and Hell, The Grand Army

West: Battle of Kurukshetra, Battle of Lanka

De BAS-reliëfs betrapte me op de hoede. Ik wist niet van dit deel van de tempel en ik werd genadeloos weggeblazen door de kronkelige gravures die op de muren kroop. Van alle hoeken en vlekken van de site was het waarschijnlijk hier bij de buitenste galerijen dat ik het langst bleef. Ik kon gewoon niet geloven hoe ze in staat waren om zulke ingewikkelde maar delicate beelden en patronen op de massieve muur op zo’n massieve schaal te etsen. Ik stond daar met mijn mond open, de hele tijd in volkomen ontzag.

BAS -reliëfs in de West Gallery

Enkele gravures van devata’s rond de site
Middelste galerijen
Een van THij bibliotheken op het tweede niveau

Het bovenste niveau is waar de centrale tempel zich bevindt. Het wordt gekroond met een Quincunx van torens, die in het midden de hoogste is, waarvan wordt gezegd dat het zo lang is als de kathedraal van de Notre Dame in Parijs. Deze multi-laged torens nemen de vorm aan van stenen lotusbloemen die taps toelopen naar de bovenkant zoals hemelse pinecones. Al deze torens delen dezelfde basis in het midden van een betonnen binnenplaats van het bovenste niveau waar de meeste uitgeputte toeristen ervoor kiezen om te rusten. Gasten mogen de hoogste toren beklimmen, op voorwaarde dat ze in goede fysieke staat zijn. Er is een nieuw geconstrueerde trap die bezoekers kunnen gebruiken om de top te bereiken. Maar een woord van voorzichtigheid – de vlucht is erg steil, de stappen klein en de hoogte ontmoedigend. Bovenaan vind je twee dingen: het meest heilige beeld in de tempel en een spectaculair uitzicht op Angkor!

Het centrale heiligdom. Zie je hoe kleine mensen worden vergeleken met de structuur?

Angkor Wat’s hoogste toren
Uitzicht vanuit een van de torens
Een toerist en haar gids bij het hoogste toegankelijke deel van de tempel

Angkor Wat is absoluut honderd keer groter dan ik had verwacht. Gezien het feit dat ik besloot om de bibliotheken en de andere galerijen te bekijken vanwege tijdsbeperkingen, werd ik nog steeds volledig uitgeput. Gewoon rond de site lopen kan een behoorlijk test zijn van uithoudingsvermogen en gezond verstand. De illustierheid, grootsheid, betekenis en de grootte van de site zullen zeker je geest verbazen terwijl deze de mijne verplettert. Inderdaad, geen enkele andere door de mens gemaakte structuur had me zo klein gemaakt.

Hoe u naar Angkor Wat kunt komen: Huur vanuit het stadscentrum van Siem Reap een tuktuk in voor een Angkor -tour voor slechts USD12. Dit brengt je naar drie verschillende tempels in Angkor Archaeological Park, waaronder Angkor Wat. Je kunt ook een fiets huren voor USD1 en vervolgens Vithei Charles de Gaulle raken, de hoofdweg naar Angkor Wat. Je ziet het ticketkantoor aan je rechterkant. Nadat je een kaartje hebt gekregen, blijf je dezelfde weg nemen. Sla linksaf wanneer u de gracht bereikt en sla dan rechtsaf. Je zult Angkor wat direct aan je rechterkant zien.

Meer tips op YouTube ⬇️⬇️⬇️

Gerelateerde berichten:

Bayon -tempel en de vele gezichten van Angkor Thom, Siem Reap, Cambodja

Pub Street en Angkor Night Market, Siem Reap, Cambodja

Ta Prohm Temple: The Crushing Embrace in Angkor, Siem Reap, Cambodja

Fietsen rond Siem Reap, Cambodja

Angkor, Cambodja: 10 tips voor een plezierige tour

Preah Prom Rath Pagoda: The Gracious Souls of Siem Reap, Cambodja

Thommanon en Chau zeggen Tevoda: The Twin Tempels of Angkor, Cambodja

Een voorproefje van Siem Reap, Cambodja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *